петак, 11. јануар 2019.

POSTURA KOD DECE PREDŠKOLSKOG UZRASTA

Održivost PRIRODNOSTI POKRETA kroz odrastanje u našem vremenu predstavlja angažovanje, pažnju i svesnost.

Urušavanje počinje još u predškolskom uzrastu na vrtićkom, dobro poznatom TEPIHU. Šta to zapravo znači? Vreme koje deca provode u vrtiću u slobodnim aktivnostima odigrava se na tepihu. Oni se na njemu igraju (najbolji i najzdraviji deo), sede i slušaju priče, razgovaraju (tu kreću problemi) i na njemu su kad gledaju crtane filmove (najveći problem!). Pitate se kako to može biti problem? Evo ga objašnjnje:

Način na koji deca sede je najčešće sa povijenom karlicom ka napred, pogrbljenog gonjeg dela tela

                           

U takvom položaju ih zatičemo kad koriste telefon ili gledaju televizor. Njihova pažnja je usmerena isključivo na sadržaj koji im se nudi i ako ih ne opomenemo da obrate pažnju na način na koji sede,  prirodnost pokreta i položaja se menja u lošem smeru!


Koje su posledice ovog načina sedenja: 
* Kifoza i bolovi u leđima
* Promene u skočnom zglobu i neadekvatan oslonac u stopalima - spušten svod
* Nestabilnost pri hodu
* Loše "držanje"

I još niz uzročno posledičnih problema a koji za koren i uzrok imaju višesatno nepravilno sedenje u predškolskom periodu! 

Šta i kako menjati? 

Seminar za roditelje MOJE DETE MOJE BRIGA ima za cilj da roditelje osposobi da kod deteta neguju i podržavaju dobru posturu kroz period odrastanja. Osmišljen je kao jenodnevna radionica koja nudi alate za podučavanje deteta kako pravilno da sedi, istražuje oslonac, uspostavlja uspravni stav iliti "stoji pravo". 

Ako se Vi ne angažujete, niko drugi neće...Nikome nije stalo do Vašeg deteta više nego Vama!

Više informacija putem mail-a natalijaAT@gmail.com i telefona 0638706393







Нема коментара:

Постави коментар