недеља, 5. новембар 2017.

SVESNOST OPUŠTANJA

Učenje i usvajanje Aleksander(ove) tehnike uključuje i razumevanje važnosti osmišljenog, svrsishodnog opuštanja. Odmor, kako ga mi praktikujemo, često je vezan za nameštaj u dnevnom boravku ispred televizora. Međutim, prilagođavanje obliku sofe ne znači korist za naš organizam i u ATu često znamo da kažemo da udobno NIJE JEDNAKO dobro!
Zato, odaberite bolji vid odmora, onaj koji vam može koristiti! Taj izbor ne znači da će biti lak! Pitate se kako je to moguće? Zbog čega moj izbor odmora neće biti lak?
Pod jedan, mi se ne odmaramo, mi se gasimo....Isključimo se, pritisnemo off i onda nam je svejedno u kakvom smo položaju, koristili to nama ili škodi, šta se zapravo dešava u nama dok smo u tom stanju.
Pod dva, ne smatramo da nam za odmor treba plan, osmišljenost, prisutnost, svesnost. Sve ovo navedeno znači angažovanje, a mi baš to želimo da izbegnemo!

Zbog toga su efekti odmora mali, nedovoljni...

Ako se odlučite da promenite svoj vid "odmora" na vama je da umesto "udobnosti" sofe odaberete tvrdu podlogu, legnete na leđa, stavite dve knjige pod potiljak, dlanove ka dole sa obe strane pupka, savijete kolena i prepustite se gravitaciji da radi za vas. Dozvolite da budete prisutni sa sobom, da osetite kako se ODMARATE i razumete šta to zapravo znači - da postoji put, proces koji nas dovodi do dobrog osećaja, da se to ne dešava samo od sebe.... Dajte sebi sa sobom10,15 minuta,  pustite da sve pre tog trenutka ostane iza vas i osnažite i pripremite sebe za ono što sledi tako što ćete se svesno opustiti.

Ako vam ne bude išlo, nastavnik Aleksander(ove) tehnike je tu za vas. On će vas uvesti u ovaj proces i naučiti da ga samostalno praktikujete (www.aleksandertehnika.rs).

Нема коментара:

Постави коментар