петак, 21. август 2015.

YOGA + ALEKSANDER TEHNIKA

Razmišljanja na temu povezanosti yoge i Aleksander tehnike usmerena su u najvećoj meri ka tome kako AT može obogatiti, unaprediti, dopuniti praktikovanje te discipline, bez obzira da li je pitanju vid rekreacije, treninga, meditacije ili životne filozofije.
Iz različitih uglova posmatrano, uvek vidim Aleksander tehniku kao kvalitetnu bazu, fundamentalnost koja omogućava  potpuno razumevanje puta asane, smanjuje mogućnoćt samopovređivanja, udvostručuje efekte bavljenja yogom.
Ne zalazeći u detalje volela bih da izdvojim samo jedan primer i ponudim divan članak na ovu temu onima koji su više zainteresovani.

ZAKONOM ZABRANITI REČ UVRTANJE !!!!
Šta znači "uvrtanje" ? Odabir jedne tačke u kojoj če telo povedeno u suprotnim smerovima zarotirati. Automatsko biranje te tačke sužava izbor na najčešće korišćenu tačku u kičmenom stubu koju najviše habamo, nazovimo je tačkom struka (?). ALI, kičmeni stub ne poznaje pojam "struk", on ne postoji kao anatomski pojam !!!! Zaboravite ga !!!

ZAMENITE REČ uvrtanje SA ROTACIJA !!!
Sad je već mnogo odobnije. U rotaciju idu dve tačke međusobno jako udaljene, dajući prostor da se između njih dogođa buđenje, prisustvo, promena.Нема коментара:

Постави коментар